Kāpēc krīt mati un kādi ir līdzekļi pret matu izkrišanu

Matu augšanas veicināšanai un pret matu izkrišanu pieejami dažādi līdzekļi un to kombinācijas

Matu izkrišana ir aktuāla ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm. Pasaulē apmēram 80 procenti vīriešu un 50 procenti sieviešu saskaras ar matu izkrišanu, un tam ir dažādi cēloņi - stress, piesārņojums, medikamentu lietošana, ģenētiska iedzimtība u.c. 

Līdzekļi matu augšanai un pret matu izkrišanu iedalās: 1) dabīgi līdzekļi - matu eļļas, vitamīni, 2) uz zālēm vai ķirurģiskām metodēm balstīti, 3) kombinētas terapijas (dabīgi līdzekļi un medikamenti).

Matu eļļas ir iecienīti dabīgi līdzekļi matu augšanas veicināšanai un atjaunošanai, jo tās satur dabīgas augsti spiestas eļļas un augu ekstraktus, kas stiprina matu saknes un stimulē matu augšanu. Matu eļļas ir veselībai drošas un tās nesatur ķīmiskas vielas, kas var kaitēt veselībai un radīt paliekošas blaknes.

Latvijas dabīgās kosmētikas zīmola MARUSHA Matu eļļa ar Rozmarīnu, Amlu un Nīmu ir pilnīgi dabīgs līdzeklis pret matu izkrišanu vīriešiem un sievietēm. Tās sastāvā ir dabīgi, veselu un stipru matu augšanai nepieciešamie vitamīni, minerālvielas un barības vielas. Tā ir Eiropā sertificētās laboratorijās klīniski un dermatoloģiski izpētīta, turklāt droša jutīgai galvas ādai.

MARUSHA matu eļļa lietojama dažādos veidos - viena pati (kā matu augšanas un skalpa ārstnieciskā eļļa, kura tiek iemasēta galvas ādā un iesmērēta matos visu to garumā), gan kombinācijā ar medikamentiem matu augšanas stimulēšanai, jo tā mazinās zāļu radītās blaknes, piemēram, novērsīs galvas ādas sausumu, jutību, mitrinās skalpu (matu augšanas preparātiem kā viena no blaknēm ir sausa galvas āda, kas rada niezi, blaugznas, diskomfortu).

Efektīvi līdzekļi pret matu izkrišanu

Ir pieejamas uz zālēm balstītas terapijas, kurās izmanto minoksidilu un finasterīdu alopēcijas ārstēšanai, taču tās ir uzrādījušas dažādas blakusparādības pacientiem - niezi, apsārtumus, sausumu uz ādas, īslaicīgu matu izkrišanas pieaugumu preparāta lietošanas sākumā un pēc ārstēšanas pārtraukšanas u.c. Tādēļ aizvien populārāka ir jaunu terapeitisku pieeju izmantošana, piemēram, bioaktīvie produkti.

Taču pirms jebkuras terapijas pielietošanas ir nepieciešama konsultācija pie ārsta, lai noskaidrotu, kādi ir matu izkrišanas cēloņi. Turklāt jāņem vērā, ka sākot lietot matu augšanu stimulējošus līdzekļus, sākuma fāzē var pastiprināti krist mati (galvenokārt tie, kuriem tuvojas matu augšanas cikla beigas), kas pakāpeniski samazinās.

Matu eļļas ir iecienīts matu veselības uzturēšanas un atjaunošanas, kā arī matu augšanu stimulējošs līdzeklis, jo tās stiprina un atdzīvina matu folikulus. Efektīgs, dabīgs un klīniski testēts ir Latvijā izstrādātais matu augšanas līdzeklis - MARUSHA Matu eļļa ar Rozmarīna, Nīma Amlas ekstraktiem. 

MARUSHA Matu eļļa ar Rozmarīna, Nīma, Amlas ekstraktiem ir efektīvs, Latvijā izstrādāts matu augšanu veicinošs līdzeklis. Kā apstiprina klīniskie (In vivo) testi, MARUSHA Rozmarīna un Nīma matu eļļa stimulē matu augšanu, palielina matu skaitu, matu un folikulu blīvumu. Tas ir 100% dabīgs produkts, proti, sastāvā ir pilnīgi dabīgi matu veselību nodrošinoši un saknes stiprinoši ekstrakti un eļļas.

Dabiskie produkti ir izmantoti kopš seniem laikiem, un tie tiek uzskatīti kā droši, ar nelielām blakusparādībām. Vairāki pētījumi ir pierādījuši augu un to ekstraktu izmantošanas efektivitāti matu augšanas veicināšanā. Turklāt alopēcijas ārstēšanai ir izstrādāti komerciāli produkti, kuru pamatā ir šīs dabīgās augu sastāvdaļas.

Ir pierādīts, ka dažādas augos esošās fitoķīmiskās vielas un to aktīvās sastāvdaļas veicina matu augšanu in vivo un in vitro.

MARUSHA Rozmarīna un Nīma matu augšanas eļļa - In vivo pētījumu rezultāti zemāk.
Kā liecina dati, MARUSHA matu eļļa in vivo pētījumos Eiropā ir uzrādījusi pozitīvus rezultātus gan matu augšanas veicināšanā, matu skaita palielināšanā, gan arī veselas galvas ādas nodrošināšanā.

Foto: MARUSHA Matu eļļas in vivo pētījumu rezultāti

Matu izkrišanas cēloņi

Dienā cilvēkam izkrīt 50 - 100 mati, kas parasti nav pamanāms, jo vienlaicīgi aug jauni mati. Alopēcija jeb matu izkrišana rodas, kad jauni mati neaizstāj izkritušos matus. 

Matu izkrišana ir saistīta ar vienu vai vairākiem šādiem faktoriem:

  • Iedzimtība (ģimenes vēsture). Parasti tas notiek pakāpeniski novecošanas laikā.
  • Hormonālas izmaiņas (piemēram, grūtniecība, menopauze, vairogdziedzera darbības traucējumi) un medicīniski apstākļi (piemēram, galvas ādas infekcijas). Medicīniski apstākļi izraisa alopēcija areata.
  • Zāles un uztura bagātinātāji. Dažādu zāļu blakusparādības (blaknes), piemēram, ķīmijterapijai.
  • Staru terapija galvai.
  • Fizisks vai emocionāls šoks. Šāda matu izkrišana ir īslaicīga.
  • Frizūras un procedūras. Piemēram, pārāk ciešas, savelkošas frizūras veicina vilces alopēciju, jo tiek pielietots vilkšanas spēks. Matu izkrišanu var izraisīt arī karstās eļļas un dažādi noturīgi līdzekļi.

Riska faktori, kas var palielināt matu izkrišanu:

  • Ja ģimenes vēsturē jūsu tēva vai mātes pusē bijusi plikpaurība
  • Vecums
  • Ievērojams svara zudums
  • Daži veselības stāvokļi, piemēram, diabēts, sarkanā vilkēde
  • Stress
  • Slikts uzturs, vitamīnu trūkums

Matu izkrišanu (plikpaurību) nevar novērst, ja tam ir ģenētiski iemesli.

Matu izkrišanai praksē nav viens cēlonis. Visbiežākie cēloņi ir ģenētiski, hormonāli, stress, diētiski un dažādu slimību izraisīti.

Dabīgu matu eļļu /serumu vai medikamentu lietošana vai abu kombinācija parasti ir visefektīvākais veids kā novērst pamatcēloņus un veicināt matu augšanu un atjaunošanos.

 

efektīvi līdzekļi matu augšanai un pret matu izkrišanu

 

Matu augšanas eļļas un serumi veicina barības vielām bagātu vidi galvas ādā, aktivizējot asinsriti, tādējādi palīdzot apgādāt matu saknes ar skābekli un veicinot matu augšanu. 

Trihologi iesaka meklēt produktus, kas satur rīcineļļu, rozmarīnu un citas dabīgas sastāvdaļas, kas var mazināt blaugznas, sēnīšu infekcijas, sausumu un dažus alopēcijas veidus. Tajā pat laikā jāņem vērā – lai pat visefektīvākais produkts darbotos, zem galvas ādas jābūt dzīvotspējīgam matu folikulam. Ja to nav, tad produkts vienīgi palīdzēs stabilizēt matu izkrišanu.

Matu eļļas palīdz ataudzēt dabīgos matus

Regulāri lietojot matu eļļas, mati spēj atjaunoties un ataugt stiprāki. Arī zinātniskie pētījumi pierāda, ka Rozmarīna eļļa ir tikpat efektīva kā medikaments Minoxidil.

Kā liecina klīniskie pētījumi, Rozmarīna eļļas uzklāšana 2 reizes dienā uz kritiskajām galvas ādas zonām dod tādu pašu rezultātu matu augšanas veicināšanā kā lietojot matu augšanas preparātu 2% Minoxidil. To apliecina pētījumi, kas veikti 6 mēnešu periodā, kuru laikā Rozmarīna eļļas lietošana uz galvas ādas uzrādīja tādus pašu rezultātus kā 2% Minoxidil preparāta lietošana.

Lai ataudzētu matus dabiski, nepieciešams regulāri ( vismaz 2 reizes nedēļā) uzklāt un iemasēt Matu eļļu uz matu saknēm un ik dienu rītā un vakarā arī profilaktiski (dažas pilītes) lietot to uz problemātiskajām galvas ādas vietām.

 

Kā samazināt matu izkrišanu

 Matu izkrišanas novēršanas preventīvi pasākumi:

  • Matu saudzīga kopšana. Izmanto platas ķemmes. Mazāk pielieto matus bojājošās procedūras, piemēram, karstos ruļļus, karstās eļļas, lokšķēres u.tml. Nelieto stingrās, matus velkošās lentas, gumijas, frizūras.
  • Vaicā savam ārstam, kuri uztura bagātinātāji un medikamenti no tevis lietotajiem var izraisīt matu izkrišanu.
  • Sargā matus no saules un citiem ultravioletās gaismas avotiem.
  • Smēķēšana un alkohola lietošana ir viens no matu izkrišanas cēloņiem. Atmet šos kaitīgos ieradumus.
  • Veselīgs, vitamīniem bagāts uzturs. Miegs. Mazāk stresa.

Matu eļļas un serumi var būt daļa no matu kopšanas ikdienas rutīnas, kas rada biezākus matus, stiprākus matu folikulus un veicina matu augšanu un ataugšanu. Lieto matu eļļu regulāri - vismaz 1-2 reizes nedēļā un profilaktiski ik dienu un mati būs pabaroti, kopti un spēcīgi.

Par efektīviem līdzekļiem un matu eļļam matu augšanas veicināšanā lasiet mūsu blogā šeit.

Atpakaļ uz bloga rakstiem

Atstājiet savu komentāru

Lūdzu, ņemiet vērā, ka komentāri ir jāapstiprina pirms to publicēšanas.